SAB-ın dillərə dastan Gəncə və İrəvan Xan dovğası
(®) Dünyanın ən zəngin və dadlı mətbəxlərindən olan Azərbaycan mətbəxi ölkənin çoxəsrlik mədəniyyətinin ayrılmaz parçasıdır. Azərbaycan mətbəxi müasir Azərbaycan Respublikası, Cənubi Azərbaycan (hazırda İranın şimal əyalətləri), İrəvan xanlığı, Zəngəzur və Göyçə (hazırkı Ermənistan), Borçalı (Gürcüstan), Dərbənd (Dağıstan Muxtar Respublikası) və bölgənin digər ərazilərində yaşamış əcdadlarımız tərəfindən minilliklər boyunca formalaşdırılmışdır. Azərbayan mətbəxi dünyanın ən qədim, zəngin və dadlı mətbəxlərindən biridir. Azərbaycanda olmuş ingilis səyyahı Antoni Cenkinsonun (17-ci əsrdə) yazdığına görə, Şamaxıda xanın verdiyi qonaqlıqda "əvvəlcə 140 növ yemək gətirdilər. Sonra süfrə yığışdırıldı, təzə süfrə salındı və yenidən 150 növ yemək və çərəz gətirdilər".
Məlumdur ki, Azərbaycan kulinariyası öz tarixi kökləri, özünəməxsusluğu, habelə yüksək dad-tam keyfiyyətləri ilə digər xalqlardan xeyli fərqlənir. Azərbaycanı səyahət etdikcə hər bölgənin özünə məxsusluğu insanda qəribə təəssürat yaradır. Hətta insanlar öz aralarında söhbət edərkən belə haralısan sualına cavab aldıqda həmin məmləkəti məhşur edən bir təamın adını çəkirlər. Maraqlısı odur ki, Azərbaycanın elə rayonu, şəhəri yoxdur ki, ora hansısa bir meyvə və ya yemək növü ilə anılmasın. Tarix boyu ticarət karvanlarının və hərbi yolların Azərbaycan ərazisindən keçməsi ölkəmizin mətbəxinə müəyyən təsir göstərmişdir. Qədim zamanlarda tərəkəmə camaatının, habelə yaylaqlara, qışlaqlara köç edən həmyerlilərimizin təbiətdə bitən yabanı şəfalı otlardan istifadə etməklə hazırladıqları dadlı yeməklərin tarifləri günümüzədək gəlib çatmışdır. Hələ ötən zamanlarda kəndlilərin Azərbaycanın qədim və ayrılmaz diyarı olan Zəngəzur, Gəncə, Daşkəsən, Gədəbəy bölgəsində olan yaylaqlara, habelə tarixi türk torpağı olan İrəvana üz tutması nəticəsində insanlar köç zamanı yabanı otlarla qısa zaman ərzində hazırlanan yeməklərlə qidalanırdılar. Bunlardan isə ən başlıcası dovğa idi. Çünki, yaylaqlara köç edən əhalinin mal-qarası olması səbəbilə ağartı məhsullarına sahib idilər və zəngin təbiətimizdə yetişən şəfalı otlardan (cincilim, turşəng, çuğundur yarpağı, dağ keşnişi, pencər, yarpız, baldırğan və s) istifadə etməklə dadından doyulmaz dovğa hazırlanırdı. Zamanla həm isti, həm də soyuq yeyilməsi ilə insanların sevimli xörəyinə çevrilən dovğa sözügedən tarixi əfsanələr və bişirilmə teksturası nəticəsində bölgələrə uyğun olaraq Gəncə və İrəvan dovğası adlanmağa başladı.
Bu məqsədlə, ölkəmizdə ət və süd məhsulları sektorunun lider şirkəti kimi sağlamlıq, halallıq, dad və yenilik qaynağına çevrilən, ən müasir texnoloji avadanlıqlara, laboratoriyalara, istehsal sexlərinə, anbarlara, daşınma sistemlərinə, habelə 300-dən çox yüksək ixtisaslı işçi heyətinə, ən əsası 25 illik təcrübəyə sahib olan SAB (“Zəhmət-Ruzi” MMC) Gəncə və İrəvan dovğasının hazırlanmasının qədim üsullarının bəzi spesifik xüsusiyyətlərini saxlamaqla, o cümlədən həmin qaydada bişirməklə qədim zamanlardan bəri analarımızın və nənələrimizin hazırladığı o nəfis dadları bizə yenidən xatırladır. Ekoloji təmiz və təbii süddən hazırlanmış süd məhsullarından (qatıq və qaymaq), habelə qatqısız, konservatsız keyfiyyətli məhsullardan istifadə etməklə (noxud, nişasta, düyü, un, yumurta, duz, göyərti, maya, su) dadından doyulmaz Gəncə və İrəvan Xan dovğası ilə süfrələrimizin əvəzolunmaz, ələlxüsusda ən dadlı təamlarından birinə çevrilmişdir.
Zəngin Azərbaycan mətbəxi və SAB-ın dillərə dastan Gəncə və İrəvan Xan dovğası haqqında çox danışmaq olar. Amma atalar demişkən min dəfə eşitməkdənsə bir dəfə görmək-dadmaq yaxşıdır. Nuş olsun!
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 3 gün sonra
- 3 gün sonra
-
2 gün sonra
Dollar ilə yeni investisiya imkanı: Azərbaycan Dəmir Yollarının istiqrazları ABB mobile tətbiqində
-
- 1 gün sonra
-
28 d. əvvəl
Siqaret qaçaqmalçılığında ittiham edilən Ruslan Eyyubov həbslə bağlı şikayətini geri götürüb
-
31 d. əvvəl
60%-dək endirimlər, hər 500 AZN-lik alış-verişə xüsusi şans!
-
35 d. əvvəl
AZAL-dan Gürcüstana səfər edənlərə tövsiyə - Bu sənəd tələb olunacaq
- 1 saat əvvəl
-
1 saat əvvəl
"Şahdağ Turizm Xizək Mərkəzində 1-2 ilə trasların uzunluğu təqribən 55 kilometr olacaq"
-
1 saat əvvəl
"Əminəm ki, gələn il daha çox xarici qonaq ölkəmizə gələcək"
-
1 saat əvvəl
İlham Əliyev 2025-ci ilin idman yekunlarına həsr olunan mərasimə qatılıb və çıxış edib - YENİLƏNİB
-
1 saat əvvəl
Toyota 2026-cı ildə 10 milyondan çox avtomobil istehsal etməyi planlaşdırır
Son Xəbərlər
Biznesiniz üçün QISA NÖMRƏ (Ulduz nömrə) alın
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Dollar ilə yeni investisiya imkanı: Azərbaycan Dəmir Yollarının istiqrazları ABB mobile tətbiqində
İlin son ENDİRİMLİ KREDİT TƏKLİFİ!
60%-dək endirimlər, hər 500 AZN-lik alış-verişə xüsusi şans!
“AZINCLOUD” ilə öz bulud infrastrukturunu yarat!
"Şahdağ Turizm Xizək Mərkəzində 1-2 ilə trasların uzunluğu təqribən 55 kilometr olacaq"
Ən çox oxunanlar
"Əminəm ki, gələn il daha çox xarici qonaq ölkəmizə gələcək"
İlham Əliyev 2025-ci ilin idman yekunlarına həsr olunan mərasimə qatılıb və çıxış edib - YENİLƏNİB
Azercell “Kinon” tətbiqinin funksionallığını genişləndirir
Dekabrın 27-də gözlənilən hava şəraiti
Şərurlu İsfəndiyarla bağlı qərar verilib
“McDonald’s Azərbaycan” şəhid və qazi övladları üçün Yeni il bayramı təşkil edib - FOTO
“Azərsun Holdinq”dən enerji səmərəliliyi istiqamətində növbəti uğur
















