
Azərbaycanda üzüm yağının istehsalına başlanılıb

Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Üzümçülük və Şərabçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunda (ÜŞETİ) üzümün emalı zamanı yaranan tullantılardan (üzüm toxumu) soyuq sıxma üsulu ilə yağ istehsalına başlayıb, bunun patenti alınıb.
Bunu açıqlamasında institutun direktoru Vüqar Səlimov bildirib.
Onun sözlərinə görə, hazırda yağ əldə ediləcək üzüm sortları üzərində araşdırmalar aparılır: “Soyuq sıxma üsulu yağın keyfiyyətini artırır, arzuolunmaz maddələrin yaranma riskini aradan qaldırır, kimyəvi, qoruyucu və qatqı maddəsi daşımır. Dünyada üzüm yağının istehsalı aktualdır. Bu yağdan kosmetik vasitələrin istehsalında, tibbdə, yeyinti sanayesində geniş istifadə edilir”.
V. Səlimov qeyd edib ki, üzümçülük və şərabçılıq sahəsində emal zamanı böyük həcmdə tullantılar yaranır: “Tullantıya toxum, qabıq, daraq daxildir. Təxminən 1 000 ton üzümə 300 ton tullantı yaranır. Ona görə də tullantısız texnologiyanın perspektivi üzümçülük və şərabçılıq sahəsində çox yüksəkdir. İnstitutda üzümün emalı zamanı yaranan qalıqlardan bioloji aktiv maddələrin alınması istiqamətində də elmi tədqiqat işləri həyata keçirilir.”
Onun sözlərinə görə, ÜŞETİ-də həm də ölkənin milli şərab brendləri üçün texniki üzüm sortlarının inkişaf etdirilməsi istiqamətində iş aparılır: “Texniki üzüm sortları müasir üsullarla qiymətləndirilir, onlardan texnoloji istifadə istiqamətləri müəyyən olunur. Onlardan texnoloji istiqamətlərinə görə müxtəlif növ şərablar istehsal edilir. Bu texniki sortlara ölkənin nadir texniki üzüm sortları “Bayanşirə”, “Mələyi”, “Mədrəsə” , “Xindoqnı”, “Şirvanşahı” kimi sortlar daxildir. Bizim texniki üzüm sortları digər ölkələrin sortları ilə müqayisədə daha məhsuldardır. Son illərdə yerli sortların məhsuldarlığının artılması istiqamətində xeyli işlər görülüb”.
Direktor vurğulayıb ki, ölkədə dəmyə şəraitindəki bəzi üzüm bağlarında becərilən xarici sortların quraqlığa və yüksək temperatura davamsızlığı nəticəsində məhsul kəskin şəkildə az olub: "Halbuki, yerli sortlardan yüksək məhsuldarlıq əldə edilib. Bəzən sahibkarlar elə düşünürlər ki, yerli sortlar az məhsuldardır, xarici sortları ölkəyə gətirirlər. Lakin xarici sortların bir çoxu da yerli torpaq-iqlim şəraitinə uyğunlaşmır və məhsul vermir”.
© “Report”
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 3 ay sonra
-
1 həftə sonra
Yeni investisiya imkanı: İllik 13% gəlirliliklə istiqrazlar artıq ABB mobile tətbiqində!
- 3 gün sonra
-
- 3 gün sonra
-
11 saat əvvəl
Nazir Rəşad Nəbiyev “Xsolla” şirkətinin prezidenti ilə görüşüb
-
11 saat əvvəl
Azər Türk Bank beynəlxalq maliyyə institutu ilə mühüm saziş imzaladı
- 12 saat əvvəl
-
12 saat əvvəl
“SOCAR Trading” vasitəsilə ABŞ-yə LNG ticarəti nəzərdən keçirilib
- 12 saat əvvəl
- 12 saat əvvəl
-
12 saat əvvəl
Beynəlxalq logistika şirkətinin nümayəndələri Bakı Limanının imkanları ilə tanış olublar
- 12 saat əvvəl
Son Xəbərlər

Yeni investisiya imkanı: İllik 13% gəlirliliklə istiqrazlar artıq ABB mobile tətbiqində!

İri şəbəkəyə satıcı - kassirlər tələb olunur

Azər Türk Bank beynəlxalq maliyyə institutu ilə mühüm saziş imzaladı


“Azərsun Holdinq” “YAŞAT” Fondunun layihəsinə dəstək verib

Azərbaycanda daha çox ət, süd, yumurta və yağlar bahalaşıb

Beynəlxalq logistika şirkətinin nümayəndələri Bakı Limanının imkanları ilə tanış olublar

Dolların sabah üçün rəsmi məzənnəsi müəyyən olunub
Ən çox oxunanlar

Qara Dəniz Ticarət və İnkişaf Bankı ilə əməkdaşlığın genişləndirilməsi müzakirə olundu

Tramp Avropa İttifaqını Hindistan və Çinə qarşı 100%-lik rüsumlar tətbiq etməyə çağırıb

Maliyyə savadlılığı hər yaşda önəmlidir – Bank of Baku-dan təlim

"Muzdlu işçilərin sayı az olduqca, vergilərin, sosial sığortanın yığılmasında problemlərimiz olacaq"
